29
jun
2017

Hjernen som styrmand og hjertet som kompas

Dimission 2017. Fredag d. 23. juni tog Grenaa Gymnasium afsked med i alt 113 STX-studenter og 44 HF-studenter. Traditionen tro skete det i skolens festsal under overværelse af forældre, søskende og lærere.

Rektor Helene Bendorff Kristensen benyttede lejligheden til at rose studenterne: ”I de syv klasser der dimitterer her i dag møder vi alt fra dyb, dyb faglig seriøsitet til sprudlende debat, og til tider alt for meget pjat, men vi har med stor stolthed i stemmen kunnet sige: ”De er elever på Grenaa Gymnasium”, når I med stor succes har deltaget i alt muligt, spændende fra fysikolympiader til Grenaas gademusikkantfestival. Jeg er helt vildt stolt af jeres mod og kunnen, men også rigtig glad, fordi alt det, I kan, gør Grenaa Gymnasium til det sted det er.”

Verden har brug for den bedste version af jer

Helene Bendorff Kristensen kom også ind på den fremtid, studenter skal ud og leve deres voksne liv i: ”Der er brug for den bedste version af jer i en verden, der gennem de år, I har været her, har givet os masser af input at diskutere, masser af input, som I som voksne verdensborgere bliver nødt til at forholde jer til. Der er klimaforandringer, terror og flygtningekriser, og befolkninger der tager uventede valg, som i Brexit og trumpisme. Det kræver af jer, som unge voksne, at I har et globalt udsyn og kan forholde jer til de ting der sker, samt sætte dem i perspektiv til jeres egen verden, og forholde jer til hvilket værdigrundlag i står på med jeres egne personlige holdninger og værdier. Det er den stillingtagen til værdier og det globale udsyn, samt personlige ’indsigt’, som en gymnasial uddannelse kan give jer,” lød det blandt andet fra rektoren, som advarede mod at tage de grundlæggende europæiske værdier for givne: ”Vi må aldrig tro, at de kampe for frihed og ligeværd, som er vundet, er vundet en gang for alle. Også fordi disse rettigheder ikke gælder alle dem, du møder i løbet af en dag. De skal vindes igen og igen. Gennem samtaler, kritik, uenighed og forståelse af mellemmenneskelige relationer…”

”Det er drømmene, der skal give jer retning og sikre, at I lander det sted i verden, hvor I kan være med til at gøre en forskel og hvor I kan blive den bedste version af jer selv. … husk – det gør ikke noget, at I ikke kender vejen, så længe hjernen er styrmand og hjertet er kompasset.”