Danmarks største fredagscafé 2019 blev vundet af Grenaa Gymnasium
10
feb
2019

Grenaa Gymnasium vandt ”Danmarks største fredagscafé”

Danmarks Indsamling indgår i skolens program for global-aktiviteter på tværs af fag og årgange.

Fredag d. 1. februar kulminerede en uge på Grenaa Gymnasium med overskriften ”Fem fede dage,” hvor alle sejl var sat til for at indsamle penge til Danmarks Indsamling.

I løbet af ugen blev der samlet ind gennem salg af hjemmebag og kantinens pølsehorn, en tøjbazar med tøj indsamlet af elever og ansatte og sidst men ikke mindst stod fredagscaféen helt i Danmarks Indsamling’ens lys med blandt andet en kageauktion, hvor klasserne bød på tre store kager doneret af hhv. Havnebageren, Kvicklys bageri og Fjellerup Bageri.

Det lykkedes at indsamle 5847 kr og dermed deltog Grenaa Gymnasium i og vandt lodtrækningen om at få et show på skolen med stand up-komikeren Nikolaj Stokholm.

Indsamlinger gør det ikke alene

De ”Fem fede dage” en del af Grenaa Gymnasiums program for global-aktiviteter, som er under opbygning af skolens to global-koordinatorer, Stine Karkov Sørensen og Rikke Gade Johansen. I løbet af de tre år, som en STX tager, deltager eleverne blandt andet i tre temadage med FNs Verdensmål for en bæredygtig udvikling. Eleverne blandes på tværs af klasserne på hver årgang, og de faglige krav øges fra 1. – 3. g.

”Vores mål er at de skal indsigt i, at en mere bæredygtig global udvikling kræver mere end at sende penge til u-lande, og at den globalisering alle taler om, også foregår lige her på Djursland,” forklarer Stine Karkov Sørensen.

Grenaa Gymnasium har et program for temadage og andre aktiviteter med Fokus på FNs Verdesmål

Stine Karkov Sørensen er global-koordinator på Grenaa Gymnasium

FNs Verdensmål som øjenåbner

Men hvordan reagerer eleverne så på de globale temadage? ”Ja, det er meget forskelligt, som det oftest er med den slags arrangementer, hvor vi løfter eleverne ud af fagene. Nogle kan slet ikke se, hvad de skal med det, fordi det ikke er en del af pensum. Men det er mit klare indtryk, at langt hovedparten af vores elever er glade for at få lov til at undersøge virkeligheden på en anden måde end i den daglige klasse- og fag-undervisning. For nogle er det en øjenåbner,” siger Stine Karkov Sørensen

”Noget af det bedste er at se den entusiame, de lægger for dagen, når deres plancher med deres præsentationer bliver hængt op. De betragter hinandens præsentationer og viser ægte interesse for, hvad de andre har lavet og fået ud af dagen og snakker sammen om det. Det giver en naturlig nysgerrighed for at se, hvad de andre har lavet. Så man må sætte spørgsmålstegn ved om plancher er et gammeldags medie. De virker i hvert fald,” siger Stine Karkov Sørensen.

Globalklasser har elev-styrede globaldage

På Grenaa Gymnasier går eleverne, der har valgt en samfundsfaglig studieretning, i såkaldte globalklasser og de har også deres egen årlige globaldag med skiftende temaer på tværs af årgangene. ”Det skønne ved den dag er, at vi har en gruppe af elever, der har meldt sig til at være med til at få alt til at køre og klappe på dagen, og det gør de som regel helt fantastisk,” fortæller Stine Karkov Sørensen. ”Sidste år var de faktisk så gode, at jeg endte med at føle mig helt arbejdsløs og “bare” blev praktisk gris. Men det er jo skønt, når det går sådan, for det er jo i virkeligheden det, vi gerne vil opnå.”