05
sep
2017

Grenaa Gymnasiums bronzemedalje-vinder

Malthe Fiil Andersen blev student fra Grenaa Gymnasium denne sommer og er lige startet på fysik-studiet på Aarhus Universitet. Men i sommerferien deltog han i den internationale fysik-olympiade for unge.

Olympiaden blev afholdt i Indonesien med deltagelse af lidt under 400 unge fra hele verden, og Malte (nr. 2 fra venstre) var blandt dem, der kom hjem med en bronzemedalje.

”Det har været en fed oplevelse – både at forsøge at løse opgaverne, at snakke med andre der også interesserer sig for fysik, og møde folk fra hele verden. Og det var min første rejse til et land udenfor Vesten, ” fortæller Malthe, som derfor er glad for, at der var der arrangeret udflugter til forskellige seværdigheder, og at der var tid og lejlighed til at snakke med nogle af de øvrige deltagere.

Malthe er Danmarks 8.bedste i fysik 

Malthe blandt top-5 i Danmark

Udfordrende opgaver

Malthe fortæller, at de var i alt fem elever fra forskellige gymnasier i Danmark, som havde kvalificeret sig til olympiaden, som varede en uges tid. ”Konkurrencen var i to dele: en eksperimentel og en teoretisk. Den eksperimentelle handlede om diffusion i vand. Det vil sige hvor hurtigt noget spreder sig i vand, i dette tilfælde salt. Det måler man med laser og så skal der foretages en masse beregninger. Det var dét man blev prøvet i, altså om man hurtigt kunne foretage beregningerne – det er noget de træner rigtig meget i i nogle lande,” forklarer Malte. ”Det er et spændende emne, men generelt var deltagerne ikke ret glade for den opgave, fordi beregningerne var så tidskrævende. Mange, inklusive mig selv, nåede ikke det hele.”

De teoretiske opgaver var gode, men meget svære, fortæller Malthe. Der var tre opgaver og de handlede henholdsvis om naturkatastrofer, galaksehobe og universets alder. ”Jeg nåede at få set på alle delopgaverne, men blev kun helt færdig med få af dem,” fortæller han. ”Mange af os troede, at nu var løbet kørt, og vi ville ikke opnå medaljer. Men det viste sig, at selv lederne, der bagefter skulle vurdere opgaverne, havde svært ved at løse dem.”

Stemningen var god på vej hjem i flyet, alle fem deltagere fra Danmark kom hjem med enten medalje eller hædrende omtale – et usædvanlig godt resultat, som blev bemærket i landsdækkende medier.