25
jan
2018

Hvordan kan man vide noget om fortiden?

Grenaa Gymnasium samarbejder med Gammel Estrup om at introducere elever til faget historie

Et af de fag, som er fælles for alle elever på det almene gymnasium uanset studieretning, er historie. I år fik en del af 1.g’erne på Grenaa Gymnasium en håndgribelig introduktion til, hvordan man undersøger fortiden. De blev nemlig undervist af unge historikere på Herregårdsmuseet Gammel Estrup i Auning.

”Det var fedt at se Gammel Estrup og få et indtryk af, hvordan man levede dengang,” siger Joachim Kaag, 1.akm. Klassekammeraten Anna Halkjær Pedersen er enig: ”Det er tit bedre at se tingene og være i det, end at sidde i klassen.” De er også enige om, at de er glade for at de ikke lever i 1700-tallet. ”Det var en anden styreform dengang, uden rettigheder og frihed til borgerne,” siger Joachim. ”Så det gør, at man bedre forstår samfundet i dag.”

De to elever fortæller, at de udover selvfølgelig at blive vist rundt i hovedbygningen, blandt andet også fik lejlighed til at se og arbejde med dokumenter fra Gammel Estrups historie. ”Nogle af dem var svære at læse – det var et andet sprog,” siger Joachim om det 1700-tals dansk, de måtte kæmpe sig igennem i nogle af kilderne. ”Men det var sjovt at se, hvordan de talte dengang,” synes Anna.

”Man kan godt mærke, at vi nu lærer om historien på et højere niveau,” fortsætter Anna. ”Det er meget noget med kilder og man skal kunne underbygge, det man ved.”

Ifølge Anne Skourup, Joachims og Annas historielærer, så var en af kvaliteterne ved forløbet netop, at eleverne fik mulighed for at stå med autentiske kilder i hænderne eller stå overfor dem i form af genstande, malerier og Gammel Estrup i sig selv. ”De lærte, at en kilde kan være hvad som helst fra fortiden. De fik også en kronologisk forståelse på en anden måde, end det er muligt i et klasselokale,” fortæller hun. ”Og helt overordnet fik de eksemplificeret hvordan den ”store historie” med enevældens indførelse på landsplan, fik indflydelse på den ”lille historie” – altså lokalt på Gammel Estrup, ” forklarer Anne Skourup.