Grenaa Gymnasium's Boarding School,
01
okt
2018

Livet som kostskoleelev

Der bor 113 elever på Grenaa Gymnasiums kostskole. Fælles for dem er, at de er elever på Grenaa Gymnasium og går på enten STX, HF eller IB.

Hvert år til skolestart i august flytter der nye elever ind og skal finde sig til rette blandt de elever, som bor der i forvejen.

To af dette skoleårs nye kostelever er eksempel på hvor forskellige baggrunde eleverne på Kostskolen har: Mathias Dufresne, som er født og opvokset på Samsø og pæredansk, kun efternavnet er fransk, og Lisa Vu Hagens, som er vokset op i Vietnam hos sin vietnamesiske mor og dansk-hollandske far. Før ankomsten til Grenaa gik hun på en international skole i millionbyen Ho Chi Minh City.

Vi har spurgt dem, hvordan det er gået med at falde til på Kostskolen.

Som at have en familie nr. 2

”Jeg var da en lille smule nervøs den første dag,” fortæller Mathias. ”Men det gik hurtigt over. Der var en masse aktiviteter den første uge, som gav god mulighed for at lære de andre at kende.” Mathias husker de første dage som lidt hårde. ”På Samsø var vi ca. 20 på min alder og vi kendte alle hinanden. Her er er man sammen med 100 jævnaldrende hver dag og man bor sammen med dem. Den første uges program var også meget travlt med mange aktiviteter, og så derefter føltes det som om, der ingenting var – så skulle man lige finde ud af dét. Men jeg har det fint og har fået gode venner.”

Også Lisa føler, at hun har haft nemt ved at falde til. ”Jeg er overrasket over, så lidt hjemve jeg har haft. Jeg har altid boet hos mine forældre og de bor for langt væk til at de kan besøge mig. Men jeg har fået virkelig gode venner her, så det føles som om man har en familie nr. 2,” fortæller hun. ”Inden jeg tog afsted, sagde min far: ”Indenfor den første måned kan du sagtens komme tilbage til din gamle skole.” Men jeg vil ikke tilbage!

Lisa fortsætter: ”Det fællesskab vi har her, er et af de bedste, jeg har været en del af i skolesammenhæng. Andre steder har jeg oplevet, at der grupper eller ligefrem kliker og man blander sig ikke med nogen udenfor sin egen gruppe. Men sådan er det ikke her. Hvis du ikke har noget at lave og dine bedste venner ikke lige er i nærheden, så spørger andre om du vil være med i det, de laver, hvis de kan se, at du er alene. Og der er heller ikke noget skel mellem piger og drenge. Alle er venner.”

Pizza!

Både Mathias og Lisa roser kostlærerne for deres indsats i ikke blot intro-ugen men også nu hvor skoleåret er i fuld gang. ”Det har været en anden overraskelse for mig,” fortæller Lisa, at lærerne laver så  mange aktiviteter for os – lige fra brætspil-aftener til billetter til svømmehallen.” Mathias giver et andet eksempel: ”I sidste uge var der en aften, hvor middagen var brændt på. Der var gået noget galt i køkkenet. Men så købte lærerne pizza til os!” De to elever genkalder sig med store smil det fantastiske held i uheld, og Lisa roser køkkenpersonalet. ”De er meget opmærksomme og hensynsfulde. Hvis der er noget man ikke må spise, så laver de en særskilt portion til dig. Man kan bare altid regne med personalet i køkkenet.”

Kulturelle forskelle under ét tag

Lisa er vant til en hverdag sammen med kammerater med mange forskellige kulturbaggrunde. Det gælder ikke Mathias, der gik i folkeskole på Samsø. Så hvordan er det for ham at skulle begå sig blandt kammerater fra mange forskellige steder i verden? ”Jeg mærker faktisk ikke rigtig til det her med forskellige kulturelle baggrunde. Det er lidt som om, at vi alle er i samme båd. Vi bor her jo og lever sammen. Jeg oplever i hvert fald ikke nogen problemer med det.”

Mathias fortæller videre, at mange af eleverne taler både dansk og engelsk og at det afhænger af hvem man lige er sammen med, om samtalen foregår på dansk eller engelsk. ”Jeg taler nok cirka lige meget dansk og engelsk i løbet af en dag.”

Hvordan er det at være ny elev på Grenaa Gymnasium? Læs hvad Mathias og Lisa har at sige om det.

Grenaa Gymnasiums Kostskole. Læs mere.

STX på Grenaa Gymnasium

Pre-IB og IB Diploma på Grenaa Gymnasium

HF på Grenaa Gymnasium