Kemishow på Naturvidenskabsfestival Kattegatcentret
27
sep
2018

Naturvidenskab i øjenhøjde

Gymnasieelever: Man bliver selv dygtigere, når man formidler til andre.

I sidste uge løb Norddjurs Naturvidenskabsfestival af stablen i Kattegatcentret under temaet ”Den yderste grænse.” Igen i år stod blandt andet gymnasieelever fra Grenaa for at formidle naturvidenskab til folkeskoleelever og forhåbentlig vække og styrke interessen for fag som fysik, kemi og bioteknologi.

Sofie Vahle Janerka og Frederik Borup Vogel går begge på en naturvidenskabelig studieretning på Grenaa Gymnasium og de var med til at levere et kemishow med brag og farver og røg. ”Vi har lagt vægt på at vælge eksperimenter, som kunne imponere og måske på den måde vække interesse,” fortæller Sofie,  som også lægger vægt på, at man også selv lærer en masse, når man skal formidle til andre. ”Vores lærer gav os frie hænder. Det synes jeg var fedt, for man finder ud af, at man kan selv, og at man kan mere end man tror. Og man forstår også det faglige bedre, når man skal finde ud af at forklare det på en anden måde, end den der står i lærebogen.”

Grenaa Gymnasium naturvidenskabsfestival Kattegatcentret”Vi øvede os på eksperimenterne flere gange, for at finde ud af hvad der egentlig kunne lade sig gøre. Så man er nødt til at være både kreativ og være i stand til at være præcis – eksperimentet lykkes jo ikke, hvis man ikke har de rigtige mængdeforhold. Og så øvede vi os også på det, vi skulle sige om de forskellige eksperimenter i showet,” fortæller Frederik.

Andre elever fra gymnasiet lavede øvelser med folkeskoleeleverne om så forskellige emner som ”Plastik – ven eller fjende” i samarbejde med RenoDjurs, ”Har du talent for fridykning?”, ”Koger vores blod på Mars” og ”World Overshoot Day.” Sidstnævnte handler om overforbruget af klodens ressourcer. Så folkeskoleeleverne kunne både få hovedet under vand, selv producere et stykke plastik og blive forvirret på et højere niveau i forhold til hvilke tomater i supermarkedet, der er mindst belastende for miljøet og klimaet.

I om egnen af 1000 folkeskoleelever deltog over de to dage i Kattegatcentret, og festivalen havde også politikeres bevågenhed. Blandt andre kom Hanne Roed, næstformand for regionsrådet i Region Midt forbi og lod sig imponere at blandt andet gymnasieelevernes kemishow.
”Det var skønt at se den legende tilgang som eleverne fra Grenaa Gymnasium havde og kunne vise til folkeskoleeleverne. Vi skal gerne have endnu flere unge som har lyst til at kaste sig over naturvidenskaben og hjælpe med at redde klimaet, befri os fra plastik i verdenshavene og blive dygtige til sundhedsteknologi,” sagde Hanne Roed efter sit besøg på festivalen.