STX dimission Grenaa Gymnasium 2018
04
jul
2018

Rektors dimissionstale 2018

“Vind med ydmyghed. Tab med stolthed over at have gjort dit bedste.”

Rektor på Grenaa Gymnasium Helene Bendorff Kristensen  holdt traditionen tro tale for årets dimittender. Her kan du læse hvad hun sagde om ikke at vinde og tabe med samme sind, om pyt-knappen og om 400.000 veje til Rom:

Kære GG’ere –kære dimittender 2018, (kære alle mine børn – undskyld til forældrene for lånet – et øjeblik)

I er så smukke som himlen en skyfri sommerdag, og som rosens blodrøde blade – farver som gengives i kanterne på jeres huer.
I sidder klar til at få jeres beviser om lidt, og er klar til voksenlivet, hvad enten I ved det eller ej; hvad enten I vil det eller ej.

Hvad I har med i baggagen fra Grenaa Gymnasium

Med i bagagen har i mere end én eksamen, for I har været igennem mange eksamener – og mere end en eksamen. I har kæmpet jer igennem alt fra Pytagoras til Trump, og har måttet regne på massers tiltrækningskraft i fysik, og hvad træning gør for fysikken i idræt. I har måske lært om harmoni og komposition i enten billedkunst eller musik.
De enkelte fag gør jer klar til studierne, som I vil begynde på en dag – enten lige om lidt eller efter nogle år, men det er summen af jeres fag og de ting I har samlet op i dem, der gør jer klar til livet og klar til at forstå, at det ikke kun er fysikkens love, eller musikkens harmoni, der forklarer og definerer verden, men at man i sin viden om begge måske kan forstå verden og sig selv lidt bedre.

HF studenter 2018 Grenaa GymnasiumMere end en eksamen

Det er også mere end en eksamen i har med i bagagen, fordi I har forstået en masse ting helt ’praktisk’ – nemlig, at I ikke kun skal ’regne’ på massers tiltrækningskraft, men også at den foregår mellem mennesker. Nogle af jer har forstået, hvad ætanol kan gøre ved en krop, når man er til fest, og sidst men ikke mindst, så har I fundet ud af sociologiens teorier om reaktionsmønstre hos nutidens unge ved bare at være unge selv. Alt dette får I ikke med fra jeres fag, men fordi I er unge og har haft en hverdag og fest sammen her på gymnasiet… I har haft 2-3 år, hvor I har skabt en hverdag sammen med andre unge. Det er lige præcis her, at vi har nydt jer i timerne, til festerne, til fællessamlinger, til vejledningssamtaler, i kantinen, på gangene, i de dårlige undskyldninger og gyldne åbenbaringer – i alt det I laver sammen, fordi I er unge – med en nysgerrighed, og et venligt smil, der gør jer særlige, gør jer til GG’ere.

Anerkendelse udefra

Det gjorde mig blandt andet rigtig glad, da Det Rullende Universitet fra AU havde været på besøg en dag og havde undervist jer. Bagefter pointerede de, hvor særligt dejlige og interesserede GG eleverne havde været. Det samme oplevede vi lidt senere, da VIA på Vejen lagde et besøg forbi Grenaa Gymnasium.
Faktisk, her I fået flere af de universitetsstuderende, der var på besøg på GG, til at søge herud i praktik og vikariater, og hvis I giver unge lyst til at være gymnasielærere, så må I have en helt speciel tiltrækningskraft, som ikke kun jeg kan se.

Rektor Helene Bendorff Kristensen dimissionstale 2018Enhver kan finde ud af at “vinde”

I har haft en unik mulighed for at blive her i drivhuset og vokse sammen med andre unge, indtil I er klar til at komme videre. Og det er I nu…
Nu er det tid til at finde videre og tage kontrol over jeres egen tid. Michael Strunge siger i digtet, Livets Hastighed fra 1978:
”Jeg knuser uret
Med mine tanker
– Jeg lever kun
Med livets hastighed

Skifter fart
Jeg har brug for fartskift
– Jeg ændrer mit liv
Før det ændrer mig.”

I har ændret jeres liv og vores – bare ved at være her, og jeg håber ikke at alt det fantastiske, som I har været med til at opbygge, som I har været en del af, er blevet glemt i stress over jeres eksamener. Nu er det tid til fartskift, til refleksion og til at huske de gode ting ved livet.
Find jeres balance, tænk på hvem I er blevet til – for I skal huske, at Allan (Gjersbøl Jørgensen) har sagt: ”Det handler om at blive til nogen (der kan stå ved sig selv) og ikke til noget (stort)”.
For hvis man er nogen, så hviler man I den man er og tør begå fejl, man tør tage tiden og livet i egne hænder og sige ’pyt’. Vi har en pyt knap på kontoret, som man kan bruge i sådan en situation. (Her vises pyt knappen fra kontoret)
Allan har mere livskundskab til jer på denne dimissionsdag:
” Lad være med at opdrage dine børn til at blive “vindere”. Undgå også selv at blive en “vinder”.

Enhver idiot kan finde ud af at vinde. Det er nederlagene, der for alvor er opbyggelige.

Dimission 2018 HFVælg nogle gode nederlag

Du bør derfor ikke tabe og vinde med samme sind. Tværtimod! Vind med ydmyghed, og tab med stolthed over at have ydet dit bedste i mødet med noget, der oversteg dine evner.

Hvis du vinder for meget, har du valgt de forkerte kampe. Du ender med at gå i ring. Søg i stedet efter nogle gode nederlag, der kan opbygge din ydmyghed til kommende sejre.

Sådan bliver du både dygtig og vis. I sidste ende vil du derfor nok også ende med at vinde – sådan for alvor. Det er et paradoks, ja, men det er et vigtigt et af slagsen.”

Og det er vel egentlig det samme som Piet Hein siger i dette GRUK:
”Der findes én visdommens vej – det er dén,
som bør være let at erindre:

Dum dig,
og dum dig,
og dum dig igen;
men mindre
og mindre
og mindre.”

Pyt-knappen

Nu er det jo ikke, fordi vi synes, vi har uddannet jer til at være tabere, men mere fordi vi tror på, at I med jeres uddannelse kan håndtere det at tabe; at fejle – at det I har med i bagagen vil give jer styrke til at sige til jer selv: ’pyt- jeg kan finde min vej videre’. Videre skal I selvfølgelig huske at komme, for livet er en balance mellem pyt-knappen, der ikke hele tiden kan trykkes på, og så det at styre videre. Det er en balance mellem at prioritere, måske prioritere forkert, fejle og så prioritere om – hele tiden sætte nye mål, og ikke give op.
Det er den fleksibilitet, som jeg håber I har fået med herfra. Det brede perspektiv, der skal rejse jer, når I er faldet, og den omstillingsparathed, der nok skal få jer igennem livet på bedste vis.
Fremtidsforskere siger, at vi ikke kan regne med at arbejde med det vi bliver uddannet til – sådan vil det i høj grad blive for jer.
Vi må være i evig bevægelse og klar til at lære mere. Derfor er det vigtigt, at I her har lagt grundstenen til at studere videre, og videre og videre…. Ikke lige nu måske, og måske først efter et til to sabbatår, hvor I har været i praktik i verden.

Studenterkørsel fra Grenaa Gymnasium400.000 veje til Rom

I min IB graduation speech, d.17.maj, huskede jeg vores IB graduates på, at der faktisk er 400.000 veje til Rom. Det vil jeg gerne gentage her, for der er rigtig mange veje I kan gå for at nå jeres livsmål, og rigtig mange mål I kan vælge. Faktisk, så vil jeg bare nævne et par få GG studenter til inspiration: en kongelig hofkonfessionarius (Henrik Wigh-Poulsen), prodekan på universitetet (Anne Marie Pahuus), rockband (The Raveonettes), medlem i et Philharmonika orkester i Berlin, ingeniører på Terma, medicinsk forsker, der får pris for banebrydende behandling, erhvervskonsulent med baggrund i filosofi, og alle de GG’ere der har brugt deres studentereksamen til at få et job, der giver dem og samfundet mening…….og ja, så er der Mærsk’ første kvindelige kaptajn. Hun kan om nogen følge vores motto: Navigare necesse est.. [“Det er nødvendigt at navigere/styre/sejle”, red.]
Der er nok at give sig til, og der er tid til vælge… fremtiden er ude efter jer, så tag jer tid til at vælge, og også vælge ståsted.
Professor Hans Hauge siger:
” Alle spørger folk om, hvad de mener. Engang skabte digterne danskernes værdier, nu er værdiproduktionen overtaget af danskerne, og forskerne spørger dem høfligt om, hvilke værdier de har og gyser, hvis de er de forkerte….Ingen kan mere danne andre, derfor er universitetet et sted, hvor den enkelte kan danne sig selv. Selvdannelse er virkeligheden….”

Men her er det vigtigt at forstå, at I ikke danner jer selv. I vælger ikke selv jeres virkelighed og den måde, den påvirker jer – den er til stadighed omkring jer. Men I skal vælge, hvordan I skal forholde jer til virkeligheden, og hvad I skal stille op med den virkelighed, som I er en del af. I bliver voksne i en tid med store spørgsmål om miljø, verdens sikkerhed, brug af kunstig intelligens osv., men desværre er der alt for ofte fokus på de små håndgribelige løsninger i stedet for de store spørgmål i såvel politik, som i vores hverdag – for det er de små løsninger, som de fleste kan forholde sig til. Jeg håber, at I vil forme jeres liv og fremtid, så I tager stilling til de store spørgsmål – også i løsningen af de små problemer. Jeg håber også, at I er klar til at kaste jer ud i livet og gøre en forskel, tage et valg, sætte jeres spor – små og store.

Lærerne på Grenaa Gymnasium vinker farvel til studenterneDerfor vil jeg til sidst gerne citere:

Benny Andersen: Et råd til mine børnebørn:
”Sæt jer store mål.
Sæt jer tydelige spor.
Det skal kunne ses at I har været her.

Vi skød med slangebøsse engang.
De store drenge skød efter tomme flasker.
Hvor er de flaskeskår i dag?

Jeg skød til måls efter månen.
Mærkerne ses tydeligt den dag i dag.”

Husk at få alle de gode minder og den megen viden med i bagagen herfra, og husk at finde tilbage til Grenaa Gymnasium en gang i mellem, så vi kan følge med i jeres liv.

Jeg ønsker jer god vind på jeres videre færd ud i livet; og husk – det gør ikke noget, at I ikke kender vejen, så længe hjernen er styrmand og hjertet er kompasset.

Tusind tak til jer, studenter, for jeres tid her på Grenaa Gymnasium

Jeg dimitterer jer hermed fra Grenaa Gymnasium – Hjerteligt tillykke.