21
feb
2017

Så meget til fælles og så store kontraster

Udvekslingsrejse til Kenya. Elever fra Grenaa Gymnasium kom ud af komfort-zonen.

Sidst i januar skiftede 9 elever og to lærere vinterkulden i Danmark ud komfortable temperaturer i Nairobi, hovedstaden i Kenya i Østafrika, hvor de blandt andet besøgte Grenaa Gymnasiums samarbejdsskole, Nairobi Academy, og var privat indkvarteret hos elever og lærere.

Omsorgsfulde værtsfamilier

”For mig var det en smule grænseoverskridende, at 30 minutter efter at vi var steget af flyet, sad jeg i bilen med en fremmed familie 6000 km fra Danmark og min komfortzone,” fortæller Sidsel Krog Hübbe, 2.kb, for hvem rejsen til Kenya var den første udenfor Europa. Jane Birk Hansen, 2.p, er enig: ” ”Det var en udfordring at blive kastet ind i en familie i et land, man ikke kender. Men på samme tid er det en helt fantastisk oplevelse. Familien jeg boede hos var virkelig kærlige, flinke, udadvendte og imødekommende,” siger Jane. Også Sidsel oplevede at udfordringen har været givende: ”Jeg vil helt sikkert altid komme til at huske mine dage hos Stephanie. De var utroligt lærerige og jeg har nu et venskab med en familie i en helt anden verdensdel.”

Sidsels og Janes positive oplevelse af deres værtsfamilier går igen hos de øvrige deltagere og det samme gør oplevelsen af at geografisk afstand ikke nødvendigvis er det samme som mental afstand. ”Trods tusindvis af kilometer og kultur til forskel, så går eleverne på Nairobi Academy op i stort set de samme ting som elever på Grenaa Gymnasium,” bemærker Ida Dalgaard Thommesen, 3.u og Jane konkretiserer: ”Min vært, Tiffany, og jeg kom rigtig godt ud af det med hinanden. Vi har mange fælles interesser, som for eksempel fodbold og bagning. Vi bagte faktisk en kage sammen en af dagene.”

Elever fra Nairobi Academy besøgte Grenaa Gymnasium i 2016.

Kort afstand mellem rig og fattig

Eleverne på Nairobi Academy kommer generelt fra velstående familier, der ikke lider materielle afsavn. Det er der imidlertid en stor del af den kenyanske befolkning, der gør, og på turens sidste dag – efter at have oplevet almindelige skoledage, en erhvervs-temadag, besøg på Karen Blixens farm, en perlefabrik og en safari med en kyndig og dedikeret maisai-guide – fik eleverne syn for sagn, da de besøgte Afrikas største slumområde, Kibera, som ligger i Nairobi, 5 km fra centrum. De blev vist rundt af lokale guider og besøgte en skole i området. ”Det gør et stort indtryk, når kontrasterne pludselig er lige foran én,” siger Line Fredhave, 3.u. ”Alle de problemer man finder ud af at andre mennesker lever i, som jeg ikke engang tænker over derhjemme.” Stine Blok, 2.u, er enig: ”På en kort distance var der meget forskel mellem rig og fattig. Det var trist at besøge skolen og vide hvordan deres fremtid ville komme til at se ud og det var hårdt at se små børn lege i affald, men også livsbekræftende at se hvor glade de alligevel kunne være trods de usle vilkår.” ”De havde så meget overskud til at smile til os luksusdyr,” supplerer Cajsa Johansen 1.q. ”Jeg vil altid huske de menneskers mod.”